De curatoren van de failliete technische dienstverlener Imtech zijn kritisch over de informatieverstrekking door het bedrijf en de rol van banken.

De curatoren van Imtech hebben in de periode dat zij via stille bewindvoering probeerden het installatiebedrijf van de ondergang te redden, te weinig informatie gekregen van de onderneming bedrijf en haar adviseurs. Dat schrijven zij in hun eerste faillissementsverslag, dat maandag is gepubliceerd.

Nadat Imtech uitstel van betaling had aangevraagd, verbeterde de situatie niet. ,,Tijdens de surseance hoopten bewindvoerders meer grip op het proces te krijgen. Dat is niet gelukt”, schrijven de curatoren. Uiteindelijk bleek een faillissement onvermijdelijk.

In een toelichting tegenover het Financieele Dagblad zegt curator Jeroen Princen: “Als je om onze benoeming vraagt, moet je ook mogelijk maken dat die goed wordt ingevuld. Dat dat niet is gebeurd, vind ik heel jammer.”

Banken blokkeerden rekeningen: tankpassen onbruikbaar

Ook over de rol van de banken, waaronder Rabobank en ING, zijn de curatoren ook kritisch. Zij brachten onderdelen waarvoor de curatoren kopers probeerden te vinden in moeilijkheden door al snel na het faillissement bankrekeningen te blokkeren. Daardoor konden medewerkers van Imtech bijvoorbeeld hun tankpassen niet meer gebruiken.

Volgens de curatoren hebben banken hierdoor zelfs een veiligheidsrisico veroorzaakt. "Een onderdeel van Imtech verzorgt het onderhoud bij petrochemische bedrijven. Dan is het belangrijk dat Imtech-medewerkers bij een probleem meteen in de auto kunnen springen om daarheen te rijden. Als je dan niet kunt tanken omdat de bankpasjes bijvoorbeeld door Rabobank zijn geblokkeerd, ontstaat overal stress", aldus Princen tegen het FD.

De curatoren hebben in de boedel van Imtech overigens nog een voor 1,7 miljoen euro verzekerde kunstcollectie aangetroffen, die niet was verpand aan de banken, meldt onder meer De Volkskrant. De opbrengst van de verkopen van werkmaatschappijen is tot nog toe naar de banken gegaan. Ander schuldeisers hebben nog compensatie gekregen.

Bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl